Logo


Białas kontra smaki


SPOTKANIE

CYKL PUDER I PYŁ

Białas kontra smaki
Scena w Malarni

[CZ]    11.12   |  19.30
Bilety:
-
-








UDZIAŁ BIORĄ

Zbigniew Białas gospodarz 
Przemek Błaszczyk gość





ŚCIEŻKA SZTUKI



BIAŁAS KONTRA SMAKI

Rozmowy przyjemne, czasem przewrotne, ale zawsze pożyteczne. Publiczność przyzwyczaiła się już do naszych debat, jakie prowadzimy w cyklu „Puder i pył”, którego gospodarzem jest prof. Z. Białas. Za nami rozmowy o komiksie czy designie, pora na dalsze rozbudzanie apetytu. Gościem grudniowego spotkania będzie utalentowany i młody szef kuchni Przemek Błaszczyk, który opowie o smakach regionu, o szaleństwie i kreacji, by dawać ludziom przyjemność w zasiadaniu do wspólnego stołu. Czy Katowicom potrzebna jest gwiazdka Michelina? Czy miłości do smaków można nauczyć się z telewizji? Czy kultura kulinarna jest takim samym dobrem jak literatura czy muzyka?

Przemek Błaszczyk jest reprezentantem nowej fali polskich kucharzy. Wychowany przez Kurta Schellera, gromadził doświadczenia i rozwijał się podczas podróży po Europie. Jest kulinarnym kosmopolitą rozmiłowanym w tradycji i regionie. Obecnie realizuje się w organizowaniu warsztatów, wykładów, pokazów i degustacji kulinarnych oraz w doradztwie gastronomicznym, na co dzień prowadząc autorskie Mańana Bistro w Chorzowie. Dotarcie do finału popularnego programu kulinarnego „Top Chef Polska” oraz staż w posiadającej trzy gwiazdki Michelin restauracji Arzak wzbogaciło jego warsztat, doświadczenie i spojrzenie na wszystko to, co przygotowuje dla swoich gości na Śląsku. 

/uploads/galeria/11-12-14-puder/01.jpg /uploads/galeria/11-12-14-puder/02.jpg /uploads/galeria/11-12-14-puder/03.jpg /uploads/galeria/11-12-14-puder/04.jpg /uploads/galeria/11-12-14-puder/05.jpg /uploads/galeria/11-12-14-puder/06.jpg /uploads/galeria/11-12-14-puder/07.jpg /uploads/galeria/11-12-14-puder/08.jpg

fot. Krzysztof Lisiak



Polecane Studentom Spotkanie Autorskie



KOMENTARZ MEDIÓW

Urodził się w Sosnowcu latem 1981 roku – dziś znany jest ze swoich autorskich, niebanalnych, dla nieobytych czasem kontrowersyjnych potraw w małym chorzowskim bistro.

„Ultramaryna”

To małe bistro przy ul. Wolności wyrosło na jeden z najlepszych i najciekawszych lokali w naszym regionie. Serwuje autorską kuchnię, potrawy z sezonowych produktów. 

„Dziennik Zachodni”









Z ARCHIWUM CYKLU PUDER I PYŁ


Wydarzenie
PUDER I PYŁ
Spotkanie z Martą Frej


Wydarzenie
PUDER I PYŁ
Białas kontra architektura


Wydarzenie
PUDER I PYŁ
Białas kontra Komisorz Hanusik


Wydarzenie
PUDER I PYŁ
Białas kontra Sztuka Naiwna




Wydarzenie
PUDER I PYŁ
Spotkanie z V. Rotter-Kozerą


Wydarzenie
PUDER I PYŁ
Białas kontra Korynt


Wydarzenie
PUDER I PYŁ
Spotkanie z prof. Zbigniewem Kadłubkiem


Wydarzenie
PUDER I PYŁ
Spotkanie z J. Santorskim




Wydarzenie
PUDER I PYŁ
Z. Białas - "Tal"


Wydarzenie
PUDER I PYŁ
Białas kontra malarstwo. Gość Jacek Rykała


Wydarzenie
PUDER I PYŁ
Białas kontra film - gość Michał Rosa


Wydarzenie
PUDER I PYŁ
Białas kontra architektura - Gość Tomasz Konior




Wydarzenie
PUDER I PYŁ
Białas kontra smaki


Wydarzenie
PUDER I PYŁ
Spotkanie z Marcinem Wyrostkiem